Ne Yapay - İlaç üreten AI

Apr 14, 2023

İtalya, OpenAI’a şans tanıyor (ama bazı şartları var)

İtalya Veri Koruma Kurumu (Garante), eğitim ve işlevinin bazı yönetmelikleri ihlal ettiğine dair duyduğu endişeler nedeniyle ülkede OpenAI ChatGPT kullanımını geçici olarak engellemişti.

Garante, geçici sınırlamanın kaldırılması durumunda OpenAI'ın nisan sonuna kadar atması gereken gerekli adımların bir listesini paylaştı.

Gelin bunlara bi göz atalım:

18 yaşın altındaki kullanıcılara yönelik siteye yaş sınırlamas getirmek.Kullanıcı olmayanların kişisel verilerinin işlenmesine itiraz edebilmelerini sağlayacak araçlar oluşturmak.Daha şeffaf olmak ve veri işlemeyi nasıl yaptığını açıklamak,

Ayrıca OpenAI'ın, 31 Mayıs'a kadar veri toplama yöntemlerinin yanı sıra kişisel bilgilerin algoritmaları eğitmek için nasıl kullanılacağı hakkında insanları bilgilendiren bir reklam kampanyası yürütmesi gerekiyor.

Detaylar.


Google AI araştırmacıları, geri dönüşüm robotları geliştirdi

Google AI araştırmacıları, Deep reinforcement learning kullanarak ofislerdeki çöpleri etkili bir şekilde ayıran ve kirlilik oranını %50’ye kadar azaltan robotlar geliştirdi.

Araştırmacıların geliştirdiği robotun amacı, ofis binalarında geri dönüştürülebilir malzemeleri ve çöpleri ayırmak.

Tanıtım videosunu izlemek isteyenler için de şuraya bırakayım:



AI artık ilaç da oluşturabiliyor

Carnegie Mellon kimyagerleri AI aracılarının (AI Agents) ilaç yapabildiğini gösteren yeni bir makale paylaştı.

Öncelikle şu bilgiyi vereyim; kodlarla kontrol edebileceğiniz bilim laboratuvarlarına ‘bulut laboratuvarı‘ deniyor.

Kimyagerler AI’ın, hem web'e hem de bir bulut laboratuvarına eriştikten sonra ibuprofen, aspirin ve aspartam gibi kimyasalları sentezlemek için gerekli komutları başarıyla verdiğini söyledi.

Bu durumun, araştırmacıları biraz endişelendirdiğini de belirtmekte fayda var. Çünkü bu şekilde bir aspirin veya ibuprofen gibi maddeler hazırlanabiliyorsa, tehlikeli kimyasal maddelerin oluşturulması da gayet olası.

Araştırmacılar paylaştıkları raporda şu cümleleri kurdu:

"Büyük dil modellerinin bu tür potansiyel ikili kullanımını önlemek için kesinlikle güvenlik duvarlarının yerleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. AI topluluğunu, bu güçlü modellerin güvenliğine öncelik vermeye çağırıyoruz."

Daha fazla ayrıntıya ve raporun tamamına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.


AI müziğine engel!

Dünyanın en büyük müzik şirketlerinden Universal Music Group (UMG), Spotify ve Apple Music gibi akış hizmetlerinden AI’ın bu platformlara erişimini sınırlamasını istedi.

2022’nin sonundan itibaren müzik sektörü pazar payının üçte birinden fazlasına sahip olan UMG, AI’ın botlarını eğitmek için sanatçılarının müziğini kullanmasından endişeleniyor.

Kendi haklarının yanı sıra sanatçılarının da haklarını korumak için gereken adımları atmaktan çekinmeyeceğini belirten şirket, Taylor Swift ve Harry Styles gibi dünyaca ünlü sanatçıları temsil ediyor.

Daha fazla ayrıntı için sizi şöyle alalım.