Ne Yapay - Alibaba yeni dil modelini duyurdu

Apr 13, 2023

Alibaba yeni dil modelini duyurdu

Çin merkezli teknoloji devi AI alanındaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi ve yeni büyük dil modeli (LLM) Tongyi Qianwen’i tanıttı.

Şirket, kullanıcı deneyimini geliştirebilmek adına bu modeli, firmanın işletmelerine entegre etmeyi planlıyor.

Yani Tongyi Qianwen, Alibaba’nın uygulama paketine dahil edilecek. Bunun yanı sıra müşteriler ve geliştiriciler de modelden yararlanarak özelleştirilmiş AI özellikleri oluşturabilecek.

Şirket, sohbet uygulaması Dingtalk’ta yeni chatbot’un nasıl kullanılacağını da gösterdi.

Alibaba, bilgi işlem ve AI hizmetlerini işletmeler ve geliştiriciler için daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor gibi görünüyor.

Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.


ChatGPT, yasal sorunlarla karşılaşmaya devam ediyor

Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi (CAIDP), ChatGPT modellerinin geliştirilmesini durdurmak için ABD Federal Ticaret Komisyonu'na şikayette bulundu.


İtalya geçtiğimiz haftalarda ChatGPT’yi yasaklamıştı. Yani ChatGPT, dünya çapında yasal zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor.

Almanya, Kanada ve Fransa gibi ülkeler de veri gizliliği endişeleri sebebiyle ChatGPT'ye karşı çeşitli önlemler alıyor.

Haberin ayrıntıları için buraya tıklayabilirsiniz.


Forbes’in en iyi 50 AI Girişimi listesi!

Forbes, geleceği en parlak 50 tane özel AI şirketin yer aldığı yıllık listesini açıkladı.


Listeyi, Sequoia ve Meritech Capital ile ortaklaşa hazırladığını belirten Forbes, 2023 listesindeki şirketlerin toplam 27,2 milyar dolarlık bir fon aldığını söyledi.

Listede OpenAI, Midjourney ve Runway gibi tanıdık isimlerin yanı sıra dikkat çeken ve gözden kaçan isimler de var.

Forbes, AlphaSense ve Vectra AI şirketlerinin on yıldan fazla bir süredir faaliyet gösterdiğini belirtti. Ayrıca listedeki en büyük şirket Databricks'in 5.000den fazla çalışanı olduğunun da altını çizdi.

Listenin tamamına ve daha fazla ayrıntıya buradan ulaşabilirsiniz.


Biden yönetiminden AI araştırmaları

Biden yönetimi, AI alanındaki güvenlikle ilgili endişeler artmaya devam ettiği için bazı çalışmalar başlattı.

ChatGPT gibi AI araçlarının, vaat edildiği gibi çalıştıklarından ve olumsuz bir etkisi olmadığından emin olmak için olası düzenlemelere dair kamuoyundan fikir alınacak.

ABD ticaret bakanlığı, önerileri şekillendirmelerine yardımcı olmaları için halka yorum yapma çağrısında bulundu. Bakanlık, AI’ın sorumluluğu hakkında her türlü geri bildirimi memnuniyetle karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

Geri bildirim süreci 10 Haziran 2023’te bitiyor.

Detaylar.


Yeni AI, kanseri 6 yıl önceden tahmin edebilir

Mass General Cancer Center ve MIT'deki araştırmacılar, %86-94'lük bir doğruluk oranıyla altı yıl öncesine kadar akciğer kanseri riskini tahmin edebilen Sybil isimli bir AI tool geliştirdi.

Yeni tool, ABD'de kanser ölümlerinin en büyük nedenleri arasında yer alan akciğer kanserinin erken teşhisinde ileriye dönük atılan büyük bir adım olabilir.


Sybil, bir radyoloğun gözden kaçırabileceği kanserin erken belirtilerini tespit ediyor ve böylece erken tedavi şansını artırıyor.

Ancak verilerde yanlı bir tutum sergileme teşhisin yanlış konulması konusunda bazı endişeler var. Ve Sybil henüz FDA tarafından onaylanmadı.

Daha fazla ayrıntıya buradan ulaşabilirsiniz.