Ne Yabay - Tüm toplantıları kaydedip yazıya döken AI

Apr 25, 2023

Humane ile tanışın

Eski Apple çalışanları tarafından kurulan Humane, bir kişisel asistan üzerinde çalışıyorlar.


Ürün, yapay zeka kullanan giyilebilir bir cihazdan oluşuyor. Avuç içinize yansıttığı menü ile etkileşime girmenize izin veren cihaz, mesajlarınızı, e-postalarınızı, takviminizi ve hatta tüm yüz yüze görüşmelerinizi ve toplantılarınızı da kaydediyor. Kısaca gün boyunca her şeyi kaydediyor.

Cihazın arayüzü avuç içiniz. Ama cihazı dokunarak veya ses komutları ile kullanıyorsunuz.


İyi de neden bunu kullanalım?

İki tane özelliği bence gayet iyi: ilkini yukarıda söyledim, tüm yüz yüze görüşmeleri kaydediyor ve yazıya çeviriyor. Dolayısıyla artık tüm toplantılarınızın yazılı bir dökümanına da sahip olmak güzel bir özellik.

Bir diğer özelliği ise anlık çeviri yapabiliyor oluşu. Düğmeye basılı tutup bir cümle söylüyorsunuz ve bunu istediğiniz dile çevirip sesli bir şekilde okuyor.

Detaylar


Cam temizleyen robot

İnsanoğlu dikey çıkmaz sokaklar yapıyor. Yani Gökdelenler. Uzunluğu yüzlerce metreye (en uzunu 828 metre) kadar çıkabilen gökdelenlerin camlarını silmek için insanlar kullanılıyor(du).

İsrailli bir girişim, bu işi artık insanlardan alıp robotlara yaptırmayı istiyor ve aşağıdaki gibi bir cihaz tasarlamışlar.


Cihaz Spiderman gibi camlarda tutunabilir ve yengeç gibi hareket ediyor. Üstünde birçok sensör ve yapay zeka çalıştıran cihaz, su, sıvı sabun veya benzer bir temizleyici madde de kullanmıyor. Temizliği tamamen mekanik olarak yapıyor.

İnsan cam temizleyiciler genelde, 6 veya 12 ayda bir temizleme yaparken bu cihaz ile her ay ya a 2 ayda bir temizlik yapmak mümkün.

Üstelik insanlar bir günde en fazla 10 saat çalışıp bunun da 5-6 saatini cam temizliğine ayırarak ortalama 300 metrekare temizleyebilirken, bu cihaz bir saatte 120 metrekareyi temizleyebiliyor. 10 saatte 1200 metrekare temizlik yapıp, bir insandan yaklaşık 4 kat daha verimli çalışıyor diyebiliriz. Üstelik gece gündüz çalışabilir.

Son olarak bu endüstrinin büyüklüğü 40 milyar dolar ve bu şirket buradan pay almaya çalışıyor.

Detaylar


IKEA tasarımları AI’dan

IKEA, Space10 adlı bir İsveç tasarım ajansıyla işbirliği yaparak, IKEA’nın eski kataloglarıyla bir AI modeli geliştirdiler.

Bu model, 1970 ve 1980’den fırlamış tasarımlar çıkarıyor. Örneğin aşağıdaki gibi:


Detaylar