Google I/O 2023 Etkinliğinden öne çıkan başlıklar

May 12, 2023

Google aramaya AI geldi

Google Arama, "snapshots" isimli, AI teknolojisi ile desteklenen bir özellikle güncellendi. "Search Generative Experience (SGE)" adlı bu yeni özellik, arama sonuçlarınızın başında AI tarafından oluşturulan yanıtlar sunacak ve bu yanıtlar, aramanıza daha fazla bağlam sağlayacak. Bu gelişmeyle birlikte, belki de arama şeklimiz büyük ölçüde değişecek. Hani bazen "Google'da aratınca çok genel sonuçlar çıkıyor, spesifik bir yanıt bulamıyorum" diye düşünüyorduk ya, belki de bu derdimiz sona erecek.

Bu özelliği destekleyen model, Google'ın büyük dil modeli (LLM) olan ve PaLM 2 adı verilen model. Bu model, Google'ın Bard adlı sohbet botu dahil olmak üzere 25 farklı hizmetinde kullanılıyor. Bard hakkında konuşurken, bu AI destekli bot artık herkesin kullanımına açık.


Android, yapay zeka destekli özelleştirme seçenekleri alıyor

Bard ve Google Arama'nın yanında Android de AI destekli özellikler alıyor. Magic Compose isimli özellik, Android'in Mesajlar uygulamasında yer alacak ve bu sayede metinlere AI tarafından önerilen yanıtlarla yanıt verme yeteneği kazanacağız.

Google, ayrıca duvar kağıdınızı AI ile oluşturmanıza izin veren bir özellik ekliyor. Yani artık bir resmi tarif edebileceğiz ve cihazımız, bu resmi Google'ın text2image modelini kullanarak oluşturacak.


Bu yıl daha gelişmiş bir Wear OS 4 geliyor

Öte yandan, Google'ın Wear OS 4 için hazırlıklar yaptığı duyuruldu. Bu yeni işletim sistemi, daha iyi bir pil ömrü, kullanıcıların saatlerini yedekleyip geri yüklemeleri için bir yol ve yeni erişilebilirlik özellikleri ile gelecek.


Google Home

Yenilenen Google Home uygulaması, artık sadece davetiyeyle kullanılabilen bir önizleme durumunda değil ve 11 Mayıs Perşembe gününden itibaren herkese açık olacak.


Google Fotoğraflar

Bunun yanı sıra, Google Fotoğraflar, bize önemli düzenlemeler yapma olanağı sağlayan, yepyeni bir AI destekli düzenleme özelliği alıyor. Bu özellik, önümüzdeki günlerde belirli Pixel kullanıcılarına erken erişimle gelecek.


Perspektifler

Google, arama sonuçlarını geliştirmek için "Perspektifler" adlı bir özellik de ekliyor. Bu özellik, Reddit, Stack Overflow, YouTube, kişisel bloglar ve diğer sitelerden yanıtlar almanızı sağlıyor. Yani arama sonuçlarında normalde AI mı insan mı üretimi belli olmayan yazılardansa, insanların deneyimlerine direkt ulaşılmasını mümkün kılacaklar. Üzerinde düşünülmesi gereken bir ihtiyaç :d


Duet AI

Don olarak, Google, Workspace için Duet AI'ı tanıttı. Duet, Docs, Sheets, Slides, Meet ve Gmail'e getirdiği ai araçları paketinin adı. Yeni gelen özellikler ile, e-posta oluşturma veya slaytlar'da metinden görsel oluşturma gibi işlemleri yapmanıza olanak tanıyor.


Detaylar